Glasservice Friesland

Veelgestelde vragen

Uit welke bestanddelen is glas opgebouwd?
Glas is een anorganisch amorf materiaal dat bestaat uit meer dan 70% silicium, 15% natrium en 7% calcium.

 

Wat is HR++glas?
HR++ isolatieglas bestaat uit twee glasplaten met een tussenruimte; de spouw. In de spouw van gewoon dubbel glas zit droge lucht. In die van HR++ isolatieglas zit een edelgas, meestal argon. Bovendien hebben alle HR-glassoorten een warmtereflecterende coating, die de isolatie verbetert.
Het verschil met HR+ isolatieglas zit vooral in de coating. De coating in HR++ glas laat zonnestralen door en dat betekent extra ‘gratis’ warmte.
Een ander belangrijk verschil tussen de verschillende soorten HR-glas, naast de coating, is de ‘U-waarde’. De U-waarde geeft de mate van isolatie aan. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.
Glasservice Friesland adviseert u graag welke glassoort u het beste kunt kiezen. Neem contact op met vragen over HR++ isolatieglas.

Wat is zelfreinigend glas?
Zelfreinigend glas breekt organisch vuil af en spoelt het weg. Door middel van een ‘fotokatalytisch’ proces reageert de coating op de ultraviolette stralen in het natuurlijke daglicht om het organische vuil af te breken. En omdat het glas ‘hydrofiel’ is, vormt het water geen druppeltjes, maar een film over de oppervlakte en spoelt zodoende het vuil van het glas af.
Vergeleken met gewoon glas droogt het water zeer snel op. Zonder lelijke vlekken achter te laten.

Wat is het verschil tussen gelaagd en gehard glas?
Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten die met elkaar zijn verbonden door een transparante en onzichtbare tussenlaag van kunststof. Een voorruit van een auto is gemaakt van gelaagd glas.
Het grote voordeel van gelaagd glas is dat er geen stukken uitvallen als het breekt. De kunststof tussenlaag houdt alles bij elkaar. Gelaagd glas is dus wel veiliger, maar niet sterker dan gewoon glas. Gelaagd glas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor balkonruiten en op plaatsen waar er een grote kans bestaat dat iemand door het glas kan vallen.
Gehard glas is ongeveer vier keer zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte. Bij breken valt het uit elkaar in kleine stukjes, die geen ernstig letsel kunnen veroorzaken. Gehard glas is dus ideaal om toe te passen op plaatsen waar glas snel kan breken, zoals tochtdeuren, buitenpuien en autodeuren.